Morotsbröd

Du behöver

5 dl mjölk

50 g jäst, (ja använde torrjäst)

0,5 dl rapsolja

2-3 stora finrivna morötter

1 tsk salt

2 rejäla matskedar honung

8-10 dl vetemjöl.

1 dl grahamsmjöl

1 dl havregryn

Gör så här

Torrjäst ska blandas med mjölet och vätskan ska värmas till ca 40 grader. Ja tog hälften av vetemjölet ca 5 dl och grahamsmjölet och havregrynet och blandade med jästen. Se värmde ja mjölken och oljan till ca 40 grader och blandade i. Sen blandade ja i de finrivna morötterna, honungen, saltet och resten av mjölet. Sparade lite till utbaket. Sen fick den jäsa 30 min.

 

Om du anv. vanlig jäst gör du såhär:

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken tilll 37 grader och blanda med jästen. Tillsätt därefter olja, morötter, honung och salt. Tillsätt sedan så mycket mjöl som degen ”klarar av”, spara dock lite till utbakningen. Arbeta ihop med kraftiga tag. Ställ därefter på jäsning i ca 30 minuter.


Baka ut degen och lägg i en långpanna med papper. Platta ut och skär försiktigt i rutor och nagga sedan med en gaffel. Lår jäsa i ytterligare 30 minuter och grädda därefter i ugnen i ca 15 min på 220 grader.  Om du vill kan du pensla brödet med lite saltvatten de sista minuterna så får du en god och krispig skorpa. Låt det gräddade brödet kallna under bakduk och skär sedan i bitar. Servera med smör, en god ost och gärna lite apelsinmarelad. Släng resten av bröden i frysen och ta bara fram det antal du tänker äta. Då håller de sig saftiga längre. Bon apetit!




Tack Elin för receptet, blev kanongott!!



Kommentarer
Postat av: yasmine modell fru och mamma

morotsbröd är gott

allt bra med dig?

vore jätte gulligt om du kunde rösta på min son Dennis i tävlingen här kraaam

http://www.viforaldrar.se/omslagstavling/?view-id=41529

2011-02-19 @ 11:39:29
URL: http://yasminegill.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0